Algemeen:
  • Opleiden bij de Drumfanfare of TMaSK gebeurt gedeeltelijk door ervaren muzikanten van de vereniging en gedeeltelijk door beroepsmusici.
  • Om muziek te leren spelen is een basis nodig. Die basis is de muziektheorie ook wel genoemd het notenschrift.
  • Naast de muziektheorie moet je leren hoe je moet spelen op het instrument dat je hebt gekozen.
  • Niet iedereen kan even snel leren, daardoor kan nooit gezegd worden hoe lang een opleiding duurt. Van invloed op de duur van de opleiding is wel of thuis (dagelijks) tijd aan de muziektheorie en het spelen op het instrument wordt besteed. Afhankelijk van hoeveel tijd wordt geoefend, kan het één tot twee jaar duren voor je goed kunnen spelen.
  • Nog niet (goed) kunnen spelen wil niet zeggen dat je niet mee kunt naar optredens. Bij de drumfanfare zijn diverse muzieknummers waar bijinstrumenten bij worden gebruikt. Een partij van de bijinstrumenten kun je snel beheersen zodat je toch mee kunt.
  • de Pietenband, de Sinterklaasband, de Kerstband, Themagroepen en Mixxed Up bestaan uit muzikanten die een instrument kunnen bespelen. Opleiden bij een van die muziekgroepen is dus niet mogelijk.
Bij de Drumfanfare:
  •  Als je nog geen slagwerk- of blaasinstrument kunt spelen, krijg je elke week muziektheorie en 20 minuten les van een instructeur op je muziekinstrument. De lessen worden gegeven aan de hand van een leidraad die je krijgt en gaan tot het niveau van het landelijke A-diploma muziek. Dat diploma moet elk lid behalen; de kosten van het -landelijk- examen moet je zelf betalen. Je kunt 4 landelijke diploma’s behalen. Als je meer wilt weten en kunnen op gebied van muziek, moet je na het A-diploma op eigen kosten les nemen bij een muziekschool.
  • Alle lessen worden op vrijdag gegeven voor aanvang van de repetitie van de Drumfanfare of tijdens de tijd van TMaSK. Er is een lesschema dat in overleg met jou en andere leerlingen wordt ingedeeld.
  • Als je een slagwerk- of blaasinstrument kunt bespelen krijg je daarvoor muziekpartijen. Om die te leren spelen kun je kiezen voor:
    1. Tijdelijke les / hulp op vrijdagavond door een ervaren muzikant en daarnaast in de band meerepeteren;
    2. De partijen zelf thuis instuderen en op de repetities meerepeteren.
  • Om mee te kunnen doen met optredens moeten nieuwe leden ook les in exercitie krijgen. Tijdens die lessen leer je welke loopbewegingen er zijn en de commando’s die gegeven worden om de bewegingen uit te voeren.
Bij TMaSK:
  •  Als je nog geen slagwerk- of blaasinstrument kunt bespelen, krijg je elke week van een instructeur 20 minuten les, eerst over de muziektheorie en later op het instrument.
  • Aan de hand van een algemeen lesboek krijg je een opleiding in fasen. In elke fase leer je steeds meer van de muziektheorie en het bespelen van je instrument. In het begin heb je alleen les, maar na een enige tijd kun je gaan meespelen in de jeugdband. Je opleiding wordt beëindigd als de instructeur meent dat je het niveau van het landelijk A-diploma hebt bereikt.
  • Als je een slagwerk- of blaasinstrument kunt bespelen, krijg je voor je instrument een muzieknummer dat een instructeur met je doorneemt waarna je het thuis verder moet instuderen. Als je het nummer redelijk speelt, krijg je een volgend nummer om met de instructeur in te studeren.